Okumanın bizi sürüklediği yerlere başka portallar açmak için resme başvurmak oldukça zengin ve elverişli bir alan. Hatta kimi zaman kelimeler de gider ve sadece resimler kalır. Grafik roman olan çoğu kitaba çocuk kitabı diyerek; çocuk kitabı olarak isimlendirilmiş olan eserleri de yetişkinlere uygun görmeyerek kendimizi kısır bir evrene hapsedebiliyoruz. Bunun ötesine geçmek için size kendinizi iyi hissettirecek 12 “çocuk kitabı”ndan bahsetmek istiyorum. Kendinizi iyi hissettirecekleri konusunda bana güvenebilirsiniz, en azından bir süre sonra…
- Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız-Katherine Rundell
Bir ön okuma kitabı diyebiliriz “Neden Çocuk Kitapları Okumalıyız” için. Konuya yakın bir bakış açısı kazanmak ve şayet varsa ön yargılarınızı yıkmak için önemli bir kitap. Çünkü; ne kadar büyük ve bilge olursak olalım buna ihtiyacımız var.
- Kalbim-Corinna Luyken
Kendini koşulsuz kabul edebilmenin yoluna bir çağrı olarak tanımlanıyor bu kitap, arka yüzünde. Kalplerimize iyi bakmak için hepimizin en az bir kere alması gerekiyor da diyebiliriz.
- Nehir-Marc Martin
Bir kitap nasıl canlanabilir? Gördükleriniz sizi kıskıvrak yakalar ve her şey hareket etmeye başlar; siz de hikayeyi takip etmeye koyulursunuz. Nehir‘in film gibi görselliğini deneyimlediğinizde bir süre oturup kalacaksınız.
- Şehrin İçinden Öyküler-Shaun Tan
Shaun Tan bu evrendeki en yaratıcı ve akışkan hayal gücüne sahip kişilerden biri olabilir. Onun dünyasında dolaşmak her zaman büyük bir ayrıcalık. Şehrin İçinden Öyküler ise tamamen başka bir seviye! Kedi bölümünü özellikle okumanızı dilerim.
- Suspus-David Ouimet
Neil Gaiman bu kitap için şöyle diyor; “Keşke bu kitap ben çocukken yayımlanmış olsaydı, o zaman kendimi bu kadar yalnız hissetmezdim.” Sizin için hala geç değil bana kalırsa.
- Balık Tutma Dersi-Heinrich Böll & Emile Bravo
Heinrich Böll’ün bu hikayesini bir yerlerde okumuş olabilirsiniz tam bir hayat dersi kendisi. Ancak Emile Bravo çizimleri ile hikayeden de daha fazlasına dönüşen bu eser, gözlerinizi bir başka seviyeye çıkaracak.
- Bütün Denizler-Michèle Standjofski
Göçlerin, kültürlerin, ailelerin hatta hayatların dünya genelinde birbirine karışması her zaman olduğu gibi günümüzde de ortak ve aktüel bir durum. Sizi köşesiz ama sipsivri bırakacak bu hikayede insan olmanın el kitapçığı dağıtılıyor. Yazarın kendi hayatını ve kuşaklarca ailesini çizerek anlattığı bu hikaye Napoli’den İzmir’e, Atina’dan Beyrut’a uzanıyor.
- Çocuklar ve Diğer Şeyler-Sempé
Ülkemizde Pıtırcık serisi ile tanınan Jean-Jacques Sempé’den kendine özgü mizahı ve çizgisiyle çocuk olmaya dair incelikler, hatta yetişkin olmaya dair de.
- The Boy, the Mole, the Fox and the Horse-Charlie Mackesy
İki sene önce ülkemizde Çocuk, Köstebek, Tilki ve At ismiyle yayımlanan bu kitap insan olmaya dair başucu kitabı olabilir. Her okuyuşta biraz daha dürüst ve belki biraz daha savunmasız hissedebileceğiniz bu kitap bir yandan da inanılmaz bir güç kaynağı. Mürekkep ve suluboya çizimleri ise bu kitabı akan bir nehre dönüştürüyor.
- Üzüntü Kapını Çaldığında-Eva Eland
Duyguları öğrendiğimizi biliyor muydunuz? Yani insan üstüne düşünmeyince çok da fark etmiyor ancak duyguları bilerek doğmuyoruz. Çevremiz bize sevinci, öfkeyi, hüznü öğretiyor. Nasıl öğrendiğimiz hatta doğru öğrenip öğrenmediğimiz bile tekrar mevzubahis olmuyor. Ama bir kontrol etmekte fayda var. Üzüntüyü öğrenmek ve onunla arkadaş olabilmek için bu kitabın inceliğine ihtiyaç duyabilirsiniz.
- The Fate of Fausto-Oliver Jeffers
Fırsatımız olsa kaçımız her şeye sahip olmaya çalışmaz ve bunu neden yapmaz? Her şeye sahip olmaya çalışan bir adamın dünyamız için o kadar da acıklı olmayan hikayesi ve zengin renklerle donatılmış illüstrasyonlar.
- Journey to the Last River-The Unknown Adventurer
Her şeyiyle olağanüstü bu kitap yaş gözetmeksizin maceraperestleri kendine hayran bırakıyor ve gerçekle hayal ürünü arasında yolculuğa çıkarıyor. Henüz Türkçe olarak yayımlanmamış olsa da kütüphaneniz için büyük bir kazanç olacağına inandığım “Journey to the Last River” içindeki kuruboya çizimleri ile de görsel anlamda çok büyük bir iş ortaya çıkarıyor.
Sizin de bu listeden okuduklarınız varsa fikirlerinizi paylaşabilir ya da kendi listelerinizden öneride bulunabilirsiniz.
28.08.23
Asya